Радио Витоша

webcam

Новини

Чаша от тази чудотворна течност ще ви помогне за здрав сън

Чаша от тази чудотворна течност ще ви помогне за здрав сън

Дата: 15.10.2020
Image
Снимка: engin akyurt on Unsplash

Млякото е богат източник на хранителни вещества, то е полезно за здравето на костите и особено полезно ако се пие преди лягане. Млякото съдържа съединения, които спомагат за подобряване на качеството на съня. Няколко проучвания потвърждават това. Причината е съдържанието на съединенията триптофан и мелатонин.

Триптофанът е основна аминокиселина, която играе важна роля в производството на серотонин, хормонът, който ни позволява да се отпуснем. Мелатонинът регулира денонощния ритъм и по този начин оптималната продължителност на съня. Денонощният ритъм регулира редица неврохуморални процеси в мозъка и по този начин контролира и хармонизира дневната, нощната и много други функции на всички най-важни органи в тялото.

Вижте кои храни са антидепресанти

 

Ако вечеряте непосредствено преди лягане, има вероятност да имате проблеми със заспиването, защото все още не сте усвоили напълно храната. От друга страна, не е добре да си лягате гладни и би било идеално да хапнете нещо няколко часа преди лягане. Ако обаче пропуснете вечерята по някаква причина и не искате да легнете на празен стомах, изпийте чаша мляко и няма да имате проблем със заспиването.

Коментари