Радио Витоша

webcam

Новини

Правителството обяви икономически мерки за борба с кризата

Правителството обяви икономически мерки за борба с кризата

Дата: 24.03.2020 4,5 млрд. лв. ресурс се мобилизира за бизнеса и заетостта
Image
Снимка: БГНЕС

Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи на министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг за икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради COVID-19.

"Мерки по отношение на бизнеса и заетостта - 4,5 млрд. лв. ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие. Заделени са 0,5 млрд. лв., които на практика служат за гаранция на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 млрд. Ние гарантираме тези кредити".

200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

"Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори са по схемата 60% за държавата, 40% на работодателя, ако не уволняват работниците", каза още Борисов.

Тези разходи по думите му ще надминат 1 млрд. лв.

Отлагат се плащанията на данъци до 30-и юни, което ще намали средствата в хазната с над 600 млн. лева, каза премиерът.

"Утре на Министерския съвет ще се гласуват близо 50 млн. лв., както правим всеки Великден и всяка Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери".

Страната ни е давана за пример в Европа и света за мерките, които е взела за справянето с Covid-19, добави Борисов. Той спомена и държавите, изправени пред мигрантска вълна в настоящите условия. В България продължава да има нулева миграция, припомни премиерът.

Борисов каза, че е питал лично израелския премиер за бързите тестове, имайки предвид, че израелската медицина е напреднала, и той е казал, че няма сигурен бърз тест.

Вчера ЕК е направила обща поръчка за бързи тестове и България е заявила 1 млн. броя.

Премиерът добави, че е убеден, че Националният оперативен щаб се справя отлично: "Нямам една забележка към тях. А мисля, че и обществото. Българският народ, когато започне да пуска шеги с някого, значи той е значим човек. Щом толкова шеги с проф. Мутафчийски и с неговите колеги има, значи най-малкото са взели вниманието на хората".

Той призова всички хора да се отнасят сериозно към социалната изолация и че е останала една мярка, която не е въведена - възрастните хора да не излизат.

"Всеки, който в този момент работи, е герой, защото благодарение на неговия труд, икономиката съществува", каза премиерът.

Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че програмата, свързана със запазване на заетост, предстои да бъде одобрена от правителството. Предвижда се подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда в следствие на ограниченията, наложени от епидемията. Те могат до получават помощ от 60% от възнагражденията на служители, на които те запазят правоотношенията.

Портфейлните гаранции ще дадат възможност да бъдат гарантирани около 2 милиарда портфейл, който може да се увеличи.

200 милиона лева са предвидени за отпускане на негарантирани кредити, за гражданите, на които се е наложило да излязат в неплатен оптуск.

Чрез търговските банки през Българската банка за развитие ще се даде възможност на всеки засегнат да получи за всеки месец кредит до 1 500 лева.

Държавата има модерна социална система, която разгрлежда всички възможни хипотези, увери Горанов.

"Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях", каза Горанов.

С 20 милиона лева ще бъде увеличен бюджетът на патронажна грижа, каза социалният министър Деница Сачева. Ще бъдат включени още 12 000 потребители, така че около 25 000 възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги.

Има готовност да се раздадат до 1 500 тона пакети и харнителни продукти за всички нуждаещи се.

Коментари