Радио Витоша

webcam

Новини

Отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето

Отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето

Дата: 31.05.2020 Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества
Image

31 май е обявен за Световен ден против тютюнопушенето през 1987 година по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г.

Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните.

Тютюневата епидемия обхваща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им средно с 15 години.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене”.

Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 причиняват рак.

Световната здравна организация прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.

У нас – от 2012 година е в сила забрана за тютюнопушене на обществени места.

Коментари