Радио Витоша

webcam

Новини

Не забравяйте да проветрявате докато сте затворени вкъщи

Не забравяйте да проветрявате докато сте затворени вкъщи

Дата: 06.04.2020 Свежият въздух е много важен и цветята в дома не са достатъчни, за да го осигурят
Image
Снимка: pixabay.com

Докато сме "под домашен арест" заради коронавируса качеството на въздуха в дома е от съществено значение. Важно е да държим замърсителите надалеч и да проветряваме редовно. Ролята на растенията, уви, е преувеличена, пише британският "Обзървър". Ето няколко съвета как да подобрим качеството на въздуха, който дишаме в изолация:

1. Отворете прозорците

Очевидно е, но все пак да напомним: това е най-простият и ефикасен начин да проветрим, но понякога го забравяме. "Свежият въздух не ни е враг", казва казва д-р Пол Йънг от Университета Ланкастър. "Ако държите затворено по цял ден, давате възможност на химикалите и алергените да се натрупат. Дори да живеете в замърсената градска част, отваряйте прозорците, не бива да стоите вътре без проветрение. Даже да живеете до оживен булевард, отваряйте и проветрявайте. На немски има дума: "Stoßlüften”, която приблизително можем да преведем като "избутване на въздуха". Идеята е да отворим прозорците изцяло за 10-20 минути, така че въздухът да се проветри напълно. Може да пробвате немската техника поне два пъти дневно. Особено сега, когато трафикът е намалял и дори в градовете въздухът е осезаемо по-чист. Да държите отворено през нощта, когато има по-малко коли, също е добро решение".

2. Растенията помагат, но не много

Изследване на НАСА от 80-те открива, че растенията отстраняват токсичните замърсители от въздуха. Тези изследвания обаче са проведени в лабораторни условия, напомнящи тези в космоса. На Земята стайните растенията помагат в прочистването на въздуха, но не в степента, в която допускаме.

"Освен ако нямате дъждовна гора у дома, ефектът е минимален", казва професор Павел Варгоски от датския Технически университет, "за да има ефект, трябва да имате лехи и лехи с растения. А и сградите, които обитаваме, не са херметически затворени пространства, винаги прониква въздух отвън".

3. Внимавайте за домашните замърсители

"Когато готвите, винаги пускайте абсорбатор", казва Йънг, "и не пушете вътре, цигареният дим се задържа много по-дълго, отколкото предполагате. Ако е възможно, дръжте препаратите за чистене извън дома. Дори когато са добре затворени, химикалите в тях се изпаряват".

Не използвайте аерозолни освежители за въздух или ароматни свещи – от тях има повече вреда, отколкото полза.

4. "Съблечете" дома, ако е възможно

Дървеният под е по-добро решение от мъхестия килим. Навън се стопля, така че, ако можете да приберете дебелите мъхести килими и тежките завеси, ще подобрите въздуха в дома си.

Ако нямате протектори на матраците, сега е моментът да се снабдите, те предпазват от акари. Също така редовно изтърсвайте завивките и възглавниците".

5. Борба с влагата

Влагата е съществен фактор, който влияе върху качеството на въздуха у дома. Проветрявайте редовно и не допускайте мухъл по стените.

След къпане проветрявайте банята.

Винаги когато е възможно, простирайте прането си навън или поне на проветриво място.

Коментари