Четири смъртни случая и открити бомби след щурма на Конгреса 07 януари, 2021

Четирима души са починали по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон от привърженици на президента Доналд Тръмп, съобщи началникът на полицията в американската столица. В тях са включени жена, която е била застреляна от полицията и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Американският Конгрес възобнови сесията си след нападението над сградата. Повече от шест часа след щурма Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември. Лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът "няма да бъде разколебан" да утвърди резултатите от изборите. Той каза, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили.

Действащият президент на САЩ Доналд Тръмп изпада във все по-голяма изолация след кървавия щурм на Капитолия от негови привърженици. Туитър, обяви, че блокира за 12 часа неговия профил.

Социалната мрежа за пръв път заплаши, че може да бъде окончателно да заличи профила на милиардера. Фейсбук и Инстаграм от своя страна блокираха профилите на Тръмп за 24 часа. Фейсбук и Youtube, също като Туитър, махнаха видеообръщението на държавния глава към протестиращите да се приберат вкъщи. Като не пропусна за пореден път да се оплаче, че изборите са били опорочени и откраднати.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини