Радио Витоша

webcam

Новини

ДПС внесоха предложение за 9% ДДС за детски стоки

ДПС внесоха предложение за 9% ДДС за детски стоки

Дата: 13.05.2020 Законодателната инициатива е на Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев, а целта е да се подкрепят семействата с деца до 3 години в условията на финансова криза заради пандемията от COVID-19
Image
Снимка: Канал 3

Намаляване на ДДС на 9% за детските храни и фармацевтичните продукти, включително за памперси за деца до 3 години, предлагат депутатите от ДПС Делян Пеевски, председателят на Движението Мустафа Карадайъ и заместник-председателят на парламентарната група Йордан Цонев.

Идеята беше лансирана още миналата година от Пеевски и е внесена като предложение за поправки в Закона за данък върху добавената стойност.

Аргументът на вносителите са тежките икономически последствия за цялото общество, които са в резултат от ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19. Според депутатите предложеният законопроект е необходим за подпомагане на семействата с малки деца, които са изправени пред сериозни финансови затруднения в условията на увеличаваща се безработица. В тази ситуация намаляване на ставката на ДДС ще доведе до съществено понижение на цените на стоките, предназначени за деца до 3 години, като така те ще станат по-достъпни за всички семейства, е мнението на народните представители от ДПС - "Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата — нашето бъдеще, пълноценни условия за отглеждане и развитие независимо от ситуацията, в която се намираме. Смятаме, че тази мярка е мощен инструмент за подкрепа на раждаемостта и демографската политика".

Още във вторник по време на брифинг в Народното събрание Йордан Цонев обяви, че ще внесат такова предложение. По думите му, целта е мярката за детските стоки да остане за постоянно.

Народните представители са предоставили и предварителна оценка на въздействието, според която ползата ще бъде за огромен брой български семейства. Подчертава се, че приемането на предложението не е свързано с допълнителни финансови средства и в резултат от приемането на законодателната инициатива няма да се наложи извършването на значими административни промени. Депутатите считат, че няма да възникне допълнителна административна тежест и няма да се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество.

Според предварителните изчисления на авторите на законодателната инициатива, ако тя се приеме, спадът в приходите в държавния бюджет ще бъде около 40 млн. лв.

Коментари