Радио Витоша

webcam

Новини

Ден на труда и на международната работническа солидарност

Ден на труда и на международната работническа солидарност

Дата: 01.05.2019 КНСБ с приемни и информационни кампании за 1-и май
Image

На 1-и май се отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение. 1-и май е един от официалните празници в България и официален почивен ден.

За първи път опит за честване на празника у нас се прави през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година 1-и май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да го чества всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година 1-и май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. 

КНСБ ще отбележи празника на труда с информационни приемни, хепънинги и кръгли маси за нарушени трудови права в страната. 

Във Варна Конфедерацията ще проведе кампания „Моите права“ в Морската градина. Събитието започва в 11:30 часа.

В Русе информационна кампания ще се проведе в Парка на младежите от 10:00 часа.

Във Велико Търново ще бъде представен Докладът за нарушените трудови права на КНСБ.

В Габрово ще заложат на творчески ателиета и хепънинг в местния парк. Събитието започва в 13:30 часа. 

Изнесени приемни, в които всеки може да сподели за проблемите на работното място, ще има в Смолян, Стара Загора и Разград. 

В Монтана на 2-и май от 10:00 часа ще се проведе кръгла маса за нарушени трудови права, заедно с Инспекцията по труда. 

КНСБ-Кърджали ще организира от 11:30 часа на 1-и май традиционния курбан за здраве в Момчилград. Очаква се той да бъде посетен и от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Пловдив залага на концерт на Тони Димитрова и Разградската филхармония, на който ще присъстват членове на КНСБ от цялата област. Проявата започва в 19:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“. 

Спортен празник организира КНСБ в Сливен. Членовете на организацията ще се състезават за най-бързо изкачване на маршрута до природен феномен „Халката“. 

В Кюстендил по традиция ще бъдат поднесени цветя от членове на КНСБ пред паметника на композитора на „Дружна песен“ Георги Горанов.

Стара Загора ще почете празника на труда с концерт в Раднево, организиран от СО на Арсенал.

В Перник ще бъдат поднесени цветя през паметните плочи за загинали работници пред Синдикалния дом.

В Дупница ще проведат детски празници, на които децата ще рисуват и ще играят за Деня на труда.

 

Коментари