Радио Витоша

webcam

Новини

Beyoncé презаписва песен след протест на хора с увреждания

Beyoncé презаписва песен след протест на хора с увреждания

Дата: 02.08.2022 Думата “spaz” произлиза от „спастичен“, която се счита за обидна за хора с церебрална парализа
Image
Снимка: Virginia Records

Beyoncé потвърди, че ще премахне текст от новия си албум Renaissance, след като благотворителни организации за хора с увреждания и активисти го заклеймиха, че е „обиден“. Текстът е включен в 11-ата песен на албума "Heated", в която Бионсе пее "Spazzin' on that ass, spazz on that ass".

Въпреки че “spaz” често може да се използва за описание на „откачане“ или „полудяване“, тя произлиза от думата „спастичен“, която се счита за обидна за хора със спастична церебрална парализа. „И така, @Beyonce използва думата „sp**“ в новата си песен „Heated“. Чувствам това като шамар в лицето към мен, общността на хората с увреждания и напредъка, който се опитахме да постигнем с Lizzo“, туитира защитничка на хората с увреждания Хана Дивайни след излизането на албума.

Представител на певицата изпрати изявление до Insider, потвърждавайки, че тя ще я премахне от албума. „Думата, която не е използвана умишлено по вреден начин, ще бъде заменена“, се казва в изявлението. Промяната идва само няколко дни след като Beyoncé пусна своя аплодиран от критиката Renaissance в петък, и само няколко месеца след като същият сценарий се разигра с новия албум на Lizzo Special.

Коментари