Вижте как са филтрирали водата маите преди 2000 години 09 ноември, 2020

Големият град на маите Тикал е транспортирал зеолити за филтриране на водата хиляди години преди други култури да научат или възприемат идеята, установиха археолозите. Филтрацията вероятно е била много по-добра от всичко, известно на европейците, завладели района 1500 години по-късно.

Язовирът Кориентал е един от източниците на питейна вода на Тикал. Д-р Кенет Танкърсли от Университета в Синсинати открил кристален кварц и зеолит при разкопки в резервоара. И двата минерала не са познати в района, но и е ясно, че маите не са имали товарни животни и е със сигурност никой не би пренесъл тези материали без основателна причина.

Танкърсли наблюдава, че комбинацията кварц/зеолит би премахнала множество патогени от водопреносаването, включително тежки метали, богати на азот съединения и бактерии. Последното повдига вълнуващо предположение, че маите са имали теория за зародиша на заболяванията две хилядолетия преди Пастьор, но отстраняването на бактерии е по-вероятно благоприятен страничен ефект от усилията за премахване на други примеси. „Тази система би била ефективна и днес, а маите са я открили преди повече от 2000 години“, се казва в изявление на Танкърсли.

Порестият варовик, върху който се намира Тикал, в днешна северна Гватемала, не е подходящ за кладенци за съхранение на вода през сухия сезон, така че достъпът до чиста вода би бил особено важен.

Little Mix с шести студиен албум Confetti

Членовете на екипа са взели проби от седименти, за да идентифицират какво се е намирало в един от резервоарите на Тикал в различни моменти от историята му.

Минералите се появяват за първи път в резервоара преди около 2200 години и се попълват след наводнения, докато градът е изоставен повече от 1000 години по-късно. Дори по-стари системи за филтриране на водата са открити в Египет, Южна Азия и Гърция, но версията при Тикал вероятно е била по-добра. Днес зеолитът се използва за пречистване на водата, тъй като порите му са с големи размери.

Ацтеките и инките транспортирали вода до градовете си от чисти извори, но пейзажът, в който живеели много маи, направил това нежизнеспособно. Вместо това маите са построили хиляди резервоари – само Тикал е имал пет – само няколко от тях са разкопани. Следователно не знаем колко широка е била употребата на зеолит.

Вулканите в региона са дали на маите тези минерали, но те също са оставили високи концентрации на живак в района.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини