Късно ли е да си купим дом днес? И каква е цената на една мечта при сегашната ситуация? 28 април, 2024

Домът е свещен!

Можем ли цял живот да живеем под наем? Стига ли една българска пенсия за наем, или важното за нас, българите, е домът ни да има душа и да е сигурен “покрив над главата”?

Какво се случва на пазара на недвижими имоти? Колко още могат да скачат цените в големите градове и увеличават ли се хората мечтаещи за “малка, спретната къщурка” извън града? Панелен апартамент, “нова тухла”, или къща за ремонт?

В интервю за БТА, д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) прогнозира, че в следващите една-две години можем да очакваме “охлаждане”. Огромни строежи в квартали с лоша инфраструктура - “пет-шест млн. квадратни метра разгъната застроена площ, в момента се строи и ще излиза на пазара поетапно следващите две-три години”, посочва д-р Стефанов.

Но все пак, основното пред българите, които все още нямат собствено жилище е да купят ли сега, или да чакат? И кое е по-смислено - дом за ремонт, или ремонтиран и готов за живеене?

Вече и у нас навлезе “модата”, купувачите да се насочват към къщи за ремонт, в близост до града. Цената на едно такова жилище, с последвалия ремонт и организацията на модерно отопление може да се окаже, колкото цената на апартамент в града, в състояние “за ремонт”. А квадратурата на къщата е по-голяма, собственият двор е огромен плюс и пътуването след работа е поносимо дълго.

Светозар Фъчеджиев, брокер на недвижими имоти, коментира в подкаста “Тройка по никое време”:

“Хората, които имат много приятели в строителния бизнес, или собствени умения - нека изберат имот за ремонт. Да, ще изгорят страшно много нерви, но и ще спестят сериозна сума пари”!

В същото време, брокери от различни агенции отчитат, че към днешна дата има повишен интерес и към жилища, завършени “до ключ”. И явно става дума за различни ниши и различни потребности. И докато преди години основното при избор на жилище беше локацията, сега по-важно се оказва качеството. Все още има по-голям интерес към малките апартаменти. Но цената на по-голям апартамент в по-отдалечен квартал е изкушаваща и дава възможности за действие в бъдеще - повече площ за лични нужди, или просто инвестиция, е преценката на Светозар Фъчеждиев, гост в “Тройка по никое време”.

Според ангажираните в бранша, строителният продукт е поскъпнал с над 45%, трудно се намира работна ръка, а цената на труда продължава да расте.

Как да изберем, в какво да живеем, ако става дума за първо собствено и/или основно жилище?

Дълъг ли е животът на панелките? Оказва се, че въпреки споровете за техния живот, чисто технически, те остават все още предпочитан избор - заради по-голямата “чиста площ”, заради постижимата за изплащане стойност и заради съвременниците на тяхното строителство, които имат наблюдения къде и колко качествено са ги строили.

Кое е по-смислено - къща/апартамент за ремонт, или чисто ново жилище, в което някой друг е избирал плочките в банята?

Брокерите досадна необходимост ли са, или спокойно можем да се справим и без тях? Струва ли си да спестим процента към тях и ако да, то добрият адвокат и нотариус са задължителни. От “Тройка по никое време” (с радиоводещите Милена, Кирил и Тодор), ще научите повече и за легендарната работа на Строителни войски, за това дали Тодор е работел към радиоточката, или е редил панели, за цената и качеството! И ще участвате в един открит и съвсем човешки разговор, в който са важни интересите на хората, а не брокерите и техните печалби. 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини