Радио Витоша

webcam

Новини

Вход свободен в няколко музея в столицата

Вход свободен в няколко музея в столицата

Дата: 06.09.2015 Националният исторически музей в Бояна също ще работи безплатно днес
Image

Няколко музея в столицата ще отворят врати за безплатно посещение по случай 130-тата годишнина на България от Съединението. Музеите са с работно време от 10.00 до 18.00 часа днес. 

За първи път специално за празника Националният военноисторически музей ще представи оргиналните знамена на Съединението. Гостите на музея ще могат да видят двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка - знамето на Четвърта дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина.

Другото знаме е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат.  Музеят ще отвори врати в 10.00 часа. 

Националният исторически музей в Бояна също ще работи безплатно днес. Там посетителите ще могат да видят тракийските съкровища, посетили Лувъра в Париж. Музеят на авиацията в София също ще може да бъде посетен без вход.

Коментари