Радио Витоша

webcam

Новини

Световната банка отпуска €300 млн. заем на България

Световната банка отпуска €300 млн. заем на България

Дата: 21.03.2016 Финансовата подкрепа ще помогне за възстановяване на резерва на фонда за гарантиране на влоговете след провала на четвъртата по големина търговска банка в страната през 2014 година
Image

Фондът за гарантиране на влоговете на банките в България (ФГВБ) ще получи заем от Световната банка в размер на 300 млн. евро, съобщиха от институцията. Финансирането е по проект за укрепване на гарантирането на влоговете в България, а проектът е насочен към укрепване на финансовия и институционалния капацитет на фонда.

Финансовата подкрепа ще помогне за възстановяване на резерва на фонда за гарантиране на влоговете след провала на четвъртата по големина търговска банка в страната през 2014 година. Тогава финансовият му капацитет бе поставен под натиск и той бе принуден да търси подкрепа от държавния бюджет.

Очаква се проектът не само да облекчи натиска върху държавния бюджет, но и да допринесе за запазване на доверието в банковата система на България като цяло.
Като резултат се очаква фондът да увеличи финансовата си независимост и устойчивост, което ще му позволи успешно да изпълнява своите законово регламентирани задължения.

Коментари