Радио Витоша

webcam

Новини

Сняг затрупа цяла България. Червен код е обявен за три области

Сняг затрупа цяла България. Червен код е обявен за три области

Дата: 17.01.2016 В Смолян е обявено и бедствено положение, заради преливането на река Черна. Не се налага евакуация на хора
Image

Червен код е обявен за 3 области в Южна България – Смолянска, Кърджалийска и Хасковска заради интензивни валежи от дъжд и сняг.Там се очакват количества около и над 65 л/кв.м.

Оранжев код е обявен в 13 области на Северна, Централна и Южна България заради силните снеговалежи. Кодът е в сила за областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска и Шуменска. В тези области снеговалежите ще продължат, като очакваните количества ще бъдат между 40-60 л/кв.м., като в Ямболска област дъждът ще преминава в сняг.

Жълт код е обявен в 10 области на Западна и Североизточна България за интензивни валежи от сняг. В Добричка област жълтият код е и за силен вятър. В тези 10 области снеговалежите ще продължат. За денонощието се очакват количества между 20-30 л/кв. м. По Черноморието също е обявен жълт код за Варненска и Бургаска област, като там кодът е в сила за интензивни валежи от дъжд, придружени от бурен вятър.

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд, уточниха от НИМХ. Снежната покривка ще се увеличава. Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България.

Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат.

Коментари