Радио Витоша

webcam

Новини

Почти 500 000 туристи са посетили София за първите 6 месеца на годината

Почти 500 000 туристи са посетили София за първите 6 месеца на годината

Дата: 20.09.2015 Като задължителни обекти за посещение в програмата на гостите на София са храмът "Св. София" и некрополът, катедралата "Св. Александър Невски", Боянската църква и планината Витоша
Image

Почти 500 000 туристи са посетили София за първите шест месеца на годината. Това е ръст от 5,7 процента в сравнение с първото полугодие на 2014 по данни на Общинското предприятие "Туризъм". 284 000 от регистрираните туристи в София са чужденци, българите са малко над 200 000. Пикът на туристическите посещения в столицата е бил през юни. Основните пазари са Германия, Великобритания, Италия, Израел, Франция, както и съседните страни. От чуждестранните туристи, посетили София, най голям е броят им от Германия, Гърция, Великобритания, Италия, САЩ и Турция. През първите шест месеца на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. се отчита ръст в броя на гостите от Израел, Украйна, Япония и САЩ. 

Профилът на туриста, посещаващ София, не се различава от съвременния профил на туриста в световен мащаб - той е по-взискателен, защото разполага с повече информация, притежава туристически опит, избира най-добро съотношение качество-цена, или търси "хитов" продукт. Като задължителни обекти за посещение в програмата на гостите на София са храмът "Св. София" и некрополът, катедралата "Св. Александър Невски", Боянската църква и планината Витоша. Интерес предизвиква откритият през май 2013 г. подземен музей - Археологическото ниво на базилика "Св. София".

Коментари