Радио Витоша

webcam

Новини

По високи наказания за безразсъдните шофьори

По високи наказания за безразсъдните шофьори

Дата: 13.10.2015 Вече са внесени проектопромените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на шофьорска книжка при причиняване на смърт на пътя
Image

Вече са внесени проектопромените в Наказателния кодекс, които предвиждат отнемане на шофьорска книжка при причиняване на смърт на пътя. От мнозинството искат до 3 години затвор за непристойно поведение на пътя, а при особен цинизъм и съпротива срещу органите на МВР – до 5 години затвор. Това става ясно от репортаж на БНТ по темата. Според промените непълнолетните също ще носят отговорност за причиняване на смърт.

Около 400 стационарни камери с вградени радари са необходими, за да има ефективен контрол.  В момента такива, които засичат скоростта са 20, а мобилните – 150. Още преди 7 години френски експерти са пресметнали колко камери са ни нужни , за да се ограничи до минимум шофирането с превишена скорост, обясни пред БНТ експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев. За разлика от камерите на КАТ, системата за видеонаблюдение на Агенция “Пътища” по основните шосета и в населените места не разполага с радари. Нейната цел е само да отчита натовареността на трафика.

Над 300 са камерите, които следят преминаващите моторни превозни средства. За тях са похарчени близо 10 млн. лв. по европроекти. 

Коментари