Радио Витоша

webcam

Новини

Националистите внесоха предложението си за 300 лв. минимална пенсия

Националистите внесоха предложението си за 300 лв. минимална пенсия

Дата: 25.11.2016 Засега промените в Закона за държавния бюджет за 2017 г., които влизат между първо и второ четене, не са публикувани официално
Image

Националистическите политически формации Патриотичен фронт и „Атака“ са внесли в Народното събрание законодателни промени, които вдигат минималната пенсия двойно до 300 лв.

Освен това ще бъдат преизчислени пенсиите на всички останали пенсионери, така че да се запази съотношението в размера на получаваните обезщетения за старост. Това става ясно от думите на зам.-председателят на ПФ Искрен Веселинов. Тази промяна ще важи не само за хората, пенсиониращи се след 1 януари 2017 г., но ще бъдат преизчислени всички обезщетения за старост за годините назад.

Засега промените в Закона за държавния бюджет за 2017 г., които влизат между първо и второ четене, не са публикувани официално. По думите на Веселинов разходите за бюджета от тази промяна ще бъдат около 800 млн. лв. Той се опитва да успокои критиците на това решение като обяснява, че около 200 млн. лв. ще се върнат в държавния бюджет под формата на данъци.

Приход ще дойде по линия на ДДС, което държавата си начислява от харченето на тези пари, а 5% според него ще се влеят в бюджета под формата на други данъци като корпоративния.

Коментари