Радио Витоша

webcam

Новини

ГЕРБ печели повече от половината областни градове

ГЕРБ печели повече от половината областни градове

Дата: 26.10.2015 Вчера гласувахме и на национален референдум за електронно гласуване. Около 35 на сто от имащите право на глас се включиха в допитването
Image

ГЕРБ печели повече от половината областни градове. Най-сериозна разлика с опонентите от управляващата партия дадоха в София, Варна, Стара Загора, Благоевград и Бургас. През следващите 4 години в София ще продължи да управлява Йорданка Фандъкова. Впечатляващ резултат и за досегашният кмет на Бургас Димитър Николов, който събира над 80 процента от гласовете. С много висок резултат е и досегашният кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Той има над 70 на сто от гласовете. Повече от половината вот на своите съграждани имат и Атанас Гамбитов в Благоевград, и Иван Портних във Варна. 

ГЕРБ запазва кметското място в Русе, Добрич и Велико Търново.Четвърти пореден мандат спечели Хасан Азис от ДПС в Кърджали. Петър Паунов, който беше подкрепен от широка дясна коалиция, запазва мандата си в Кюстендил.

От днес започва предизборната кампания за втория тур на изборите, който ще се проведе следващата неделя. Оспорван балотаж на 1 ноември във Видин. Там с почти изравнени резултатите са Росица Кирова, издигната от местна коалиция и подкрепена от Патриотичния фронт и кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков. Подобна е ситуацията във Враца – настоящия кмет Николай Иванов, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от БСП има малка преднина пред Калин Каменов, кандидат на ГЕРБ. Отново вот и в Шумен, Сливен, Ямбол, Разград, където конкуренти ще са кандидатите на ГЕРБ и БСП. Реформаторският блок и ГЕРБ ще премерят сили в Хасково. БСП води в Перник. В Монтана дългогодишният кмет Златко Живков, подкрепен от Реформаторския блок има малка преднина.

Вчера гласувахме и на национален референдум за електронно гласуване. Около 35 на сто от имащите право на глас се включиха в допитването. Те обаче не са достатъчни автоматично то да стане задължинтелно. За електронното гласуване са се обявили над 70%. Противниците са два и половина пъти – по-малко. Референдумът премина 20% активност и затова темата ще влезе в дневния ред на Народното събрание. Срокът за решение на парламента е два месеца.

Коментари

Тройка на разсъмване
06:00 - 10:00