The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай

Радио Витоша

webcam

Новини

България официално застава начело на Европа

България официално застава начело на Европа

Дата: 11.01.2018 През следващите шест месеца страната ще ръководи заседанията на Съвета, който обединява националните министри на всички страни от ЕС
Image

Като част от Европейския съюз България за първи път поема Председателството на Съвета на ЕС. През следващите шест месеца страната ще ръководи заседанията на Съвета, който обединява националните министри на всички страни от ЕС.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Преди нас беше Естония, а след нас е Австрия. Заедно с тях ние формираме т.нар. тройка, като целта е да има повече приемственост в политиките.

Тази вечер в Народния театър ще се състои концертът за официалното откриване на Председателството. В страната ни пристигат най-важните личности от европейския елит, сред които председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан -Клод Юнкер.

На срещи и събития журналистите ще бъдат запознати с приоритетите, по които страната ни ще работи. Ще имат и възможността да посетят емблематични места за София и страната, да се докоснат до нашата богата история, култура и обичаи.

Основен фокус страната ни реши да постави на интеграцията на Западните Балкани и от ЕС приветстваха това решение. Други приоритети са бъдещето на Европа и младите хора; сигурност и стабилност и дигиталната икономика.

Събитията от Българското председателство ще бъдат излъчвани чрез сателит от Еurope by Satellite и ще могат да се ползват от електронните медии на три континента.

/М.Е./

Коментари