Първичен инстинкт: Запомняме най-точно къде са чипса и шоколада 11 октомври, 2020

Праисторическите инстинкти на човека го карат да търси храната с най-високо съдържание на калории. Затова хората най-добре запомнят къде стои нездравословната храна в дома. Това са установили нидерландски учени.

Екипът на Рашел де Врис от университета във Вагенинген изследвал пространствената памет на 512 участници в експеримента. Всеки един от тях трябвало да изследва стая, в която имало истинска храна или проби с дъх на храна. Участниците можели или да си похапват, или да подушват предоставените им образци. След това учените помолили изследваните да нарисуват карта на разположението на изкушенията.

В 27 процента от случаите хората по-добре запаметили местоположението на висококалоричните храни или на тестерите.

Учените обясняват тази наша способност с еволюционни причини, датиращи от нашите праисторически родители, които са били ловци-събирачи. Те са имали по-голям шанс за оцеляване, като преимуществено са откривали висококалорични храни, които да ги спасят от глад.

Тази тенденция се проявила и по време на експериментите и то независимо дали участниците са харесвали или не висококалоричните храни.
Учените стигнали до извода, че нашата пространствена памет в процеса на еволюцията се е развила по такъв начин, че да приоритизира локацията именно на този вид храна.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини