Радио Витоша

webcam

Новини

Празник по избор

Празник по избор

Дата: 14.02.2016 На 14 февруари съвпадат три празника. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан – честван като Ден на лозаря – и празникът на Свети Валентин
Image

На 14 февруари съвпадат три празника. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, Свети Трифон Зарезан – честван като Ден на лозаря – и празникът на Свети Валентин.
Трифон Зарезан, е посветен на любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря.
С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква, църковният празник на Свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.
Днес Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успение на Свети Кирил - Константин Философ. Той починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".
Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. , а много скоро след това е канонизиран. Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през 14-и век.

Коментари