Какво представлява Ръката на мъртвеца в покера? 01 Февруари, 2021

Dead Man’s Hand или Ръката на мъртвеца е жаргон в покера, използван за ръка от две двойки от черни аса и черни осмици, за който знае всеки истински играч, мечтаещ един ден да грабне големите пари и да влезе в Залата на славата на покераЛегендата гласи, че по време на Дивия Запад, комарджията Дивия Бил Хикок е застрелян, докато държи именно Ръката на мъртвеца, и оттогава тези два чифта се смятат за носещи нещастие в покера.

 

Историята на прословутата ръка

Счита се, че най-ранните данни за Ръката на мъртвеца идват от 1886 г., когато обаче тя е спомената като три валета и чифт десетки. След това през 1903 г. Енциклопедията на суеверията, фолклора и окултните науки по света я споменава като ръка на валета и седмици. През 1907 г. пък британският автор Едмонд Хойл, който пише книги с правила за уреждане на спорове, определя зловещата ръка като валета и осмици.

Дефиницията за черните аса и черните осмици, позната днес, се появява чак през 20-те години на миналия век. Тогава тя се затвърди в покер жаргона, най-вече заради биографията, озаглавена Wild Bill Hickok: The Prince of Pistoleers.

 

Откъде идва ръката на мъртвеца 

Както вече знаем, легендата разказва, че всичко идва от смъртта на хазартния тип на име Дивият Бил Хикок през 1876 година. Той е застрелян от местния пияница, Джак Кривия нос Маккол, в Дедууд, Южна Дакота. Факт е, че след като се присъединил към покер масата на Хикок, той в крайна сметка губи всяка ръка и  стотинка. Хикок му дава пари и го посъветва да не играе повече. Маккол обаче се обижда.

На другия ден Кривия нос влиза в салона, където Хикок отново играе покер и побеснява. Хикок обикновено винаги седял с гръб до стена, защото имал параноята, че ще го убият, на този ден обаче не го направил. Маккол застанал зад Дивия Бил, изкрещял „По дяволите! Вземи това!" и го застрелял в тила. Хикок умира мигновено, държейки Ръката на мъртвеца, а Маккол е екзекутиран седем месеца по-късно. 

 

Струва ли си да имаш Ръката на мъртвеца на покер 

Безспорно Ръката на Мъртвеца има висока психологическа и историческа стойност, но всъщност не е силна ръка. Двата чифта със сигурност нямат силата на роял флъш, стрейт или фул хаус. Въпреки че винаги е интересно да ти раздадат Ръката на мъртвеца, това не дава особени шансове в играта.

Истинската стойност на тази култова ръка идва от възприемането и. Тя дори се използва като отличителен знак при някои убийства в Лас Вегас или Лос Анджелис.

 

Ръката на мъртвеца в поп културата

Много художници черпят вдъхновение от Ръката на мъртвеца, особено като зловещ знак за предстояща смърт. 

В литературата тази ръка се използва в много романи. Например, Джеймс Патерсън я споменава в „Завръщането на паяка“, тя дори е компютърната парола на една от героините. Кен Киси описва в „Полет над кукувиче гнездо“ как главният герой Макмърфи има татуирана на рамото си Ръката на мъртвеца.

В киното Джон Форд я използва като предвестник на смъртта във филмите си като „Дилижанс“ или  The Man Who Shot Liberty Valance.

Откриваме ръката и в тв сериали като „Криминални съзнания“.

Видео игрите също използват тази легендарна ръка – например Fallout: New Vegas, Doomtown, Hearthstone, Werewolf: The Apocalypse, Wing Commander IV и Need for Speed: Carbon.

Музикантите също отдават почит на Ръката на мъртвеца. Достатъчно е само да споменем 

Dead Man’s Hand на Ha Ha Tonka, Ace Of Spades на Motörhead, Боб Дилън, Blue Oister Cult,

Aces & Eights на Майкъл Макдермот, Dead Man’s Hand на Moonshine Bandits и още, и още, и още...

Ако един ден тестето и шансът решат, че именно на вас ще ви се падне Ръката на мъртвеца, не се плашете. Така вие просто може да станете част от редките късметлии, получили тази фатална ръка и ще влезете в жаргона на играта, както и в редиците на някои от най-добрите покер играчи на света, на които им се е налагало някога да изиграят именно Ръката на мъртвеца.

"Радио Витоша" ЕООД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини