Ясни са номинациите за наградите Grammy 11 ноември, 2023

На предстоящите награди "Грами" светът ще бъде женски, като SZA получи най-много шансове за злато преди звездната музикална гала с девет, тъй като поп суперзвездите, сред които Тейлър Суифт и Били Ейлиш, доминират във всички категории.

Оливия Родриго, Фийби Бриджърс и инди рок супергрупата boygenius също ще бъдат силни претенденти на събитието на 4 февруари в Лос Анджелис, където музиката от филмовия хит "Барби" почти сигурно ще спечели, според списъка с номинациите, публикуван в петък.

SZA - остроумната R&B рискова изпълнителка, чиито многопластови разкази за романтика й спечелиха признание с дебюта й "Ctrl" през 2017 г. и я видяха отново на върха на класациите с "SOS" от 2022 г. - е готова да покори вечерта, като номинациите обхващат всички категории.

И Бриджърс, една трета от супергрупата boygenius с Джулиън Бейкър и Луси Дакъс, спечели седем номинации, а колективната група - шест, както в топ областите, така и в рок категориите.

Вече декорираната Ейлиш има шест шанса за "Грами" благодарение на работата си по летния хит на Грета Геруиг - филма "Барби".

Саундтракът, в който участва и Dua Lipa, спечели общо 11 номинации в главните категории и в полетата за визуални медии.

Родриго, която вече има зад гърба си три награди "Грами", включително за най-добър нов изпълнител, този път получи шест номинации и ще се бори за най-големите награди на вечерта.

Популярният продуцент Джак Антоноф получи шест номинации за работата си, особено със Суифт и Лана Дел Рей, бароковата поп певица, чийто албум "Знаеш ли, че под булевард Оушън има тунел" ѝ донесе пет номинации.

Ако "Midnights" на Суифт спечели наградата за албум на годината, това ще бъде рекорден четвърти спечелен приз за 33-годишната изпълнителка, която вече е на върха на музикалния свят, тъй като продължава монументалното си турне "Eras".

В момента тя е с равен брой гласове като носител на най-престижната награда "Грами" с Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър.

Джаз полиматът Джон Батист е единственият, който се бори за запис и албум на годината, две години след като победи поп кралските особи, за да доминира на гала вечерта през 2022 г.

Този път той получи шест номинации, както и Майли Сайръс и кънтри певицата и авторка на песни Бранди Кларк.

Сербан Генеа - който миксира "Midnights" на Суифт - междувременно получи седем номинации.

Изгряващата R&B звезда Виктория Моне също завърши със седем номинации, включително за престижните награди "Запис на годината" и "Най-добър нов изпълнител".

Наблюдателите в бранша прогнозират, че Ice Spice ще спечели в последната категория, след като през тази година рапърът от Бронкс си сътрудничи със Суифт.

А поп футуристката Джанел Монае получи втората си номинация за албум на годината за "The Age of Pleasure".

Риана получи номинация за песента, по която работи за продължението на "Черната пантера", но в категорията за най-добра визуална медия вероятно ще бъде избрана една от четирите песни от филма "Барби".

Тази награда е за автори на песни и включва парчета, изпълнени от Ейлиш, Ники Минаж и Ice Spice, Дуа Липа и Райън Гослинг, който играе Кен във филма.

Бърни Сандърс - да, този Бърни Сандърс - има втори шанс да спечели "Грами" в категорията за аудиокнига и разказ.

"Ролинг Стоунс" получиха номинация за най-добра рок песен за "Angry", а Foo Fighters са готови да вземат награди в областта на рока, където boygenius също може да бъде фактор.

Година на слава за жените в музиката е дългоочаквана за много критици на Звукозаписната академия - институцията, която стои зад наградите "Грами" - която от много години се сблъсква с критики, че отличава предимно бели изпълнители от мъжки пол.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини