3 ваксини за Covid-19 вече се тестват на хора 15 април, 2020

Световната здравна организация разкрива, че в световен мащаб има над 70 проекто коронавирусни ваксини, включително три вече преминали към изпитания върху хора.

И трите най-напреднали – една от Пекинския институт по биотехнология и две компании в САЩ – в момента са на етап човешки тестове, показва списък, публикуван от СЗО. Други 67 ваксини, разработени от учени по целия свят, включително екипи от Обединеното кралство, също работят за изпитвания върху хора.

„Под координацията на СЗО група експерти с различен опит работи за ваксини срещу COVID-19“, се казва в съобщение на СЗО. „Групата отправя призив към всички да следват препоръките за предотвратяване на предаването на вируса COVID-19 и защита на здравето на хората.“

Списъкът показва, че Пекинският биотехнологичен институт, който работи съвместно с хонконгския CanSino Bio, е кръстил ваксината си Ad5-nCoV.

CanSino Bio заяви, че планира да премине към клинични изпитвания във фаза II с кандидата за генно-инженерна ваксина в Китай „скоро“.
От двете американски компании за лекарства, базираната в Масачузетс „Moderna“, получи регулаторно одобрение за преминаване към изпитвания върху хора миналия месец, докато базираната в Пенсилвания компания Inovio Pharmaceuticals започна изпитвания върху хора миналата седмица.

Останалите 67 в списъка на СЗО са в предклинична оценка в институти, включително Университета Осака в Япония, Университета на Куинсланд, Австралия и Оксфордския университет, Лондон.

Лекарствената индустрия се надява да съкрати времето, необходимо за получаване на ваксина до следващата година, съобщава Bloomberg.
Екипът на Университета в Оксфорд по-рано заяви, че може да има готова ваксина след септември. Сара Гилбърт, професор по ваксинология в Университета в Оксфорд, заяви, че екипът й е „80 на сто“ уверен, че тяхната ваксина ще работи въз основа на предишeн опит с подобни ваксини. Тя признава, че тази времева рамка е „силно амбициозна“ и много неща биха могли да попречат на тази цел.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини