В България COVID-19 бавно отстъпва 24 декември, 2020

Противоепидемичните мерки в България дават резултат и в страната вече няма области в червената зона. Излекуваните пациенти за изминалите 7 дни са 16 000, като за последните 4 дни са 8500, а заболелите са почти наполовина по-малко в сравнение с излекуваните.

Създадена е организация за стартиране на ваксинацията срещу COVID-19, която ще започне на 27-и декември в София, Пловдив и Бургас, а от следващия ден ще се разшири и в останалите областни центрове. Ваксинацията ще бъде доброволна и безплатна и ще стартира с министъра на здравеопазването, директорите на болниците и работещите на първа линия лекари и медицински специалисти.

Това беше докладвано на премиера Бойко Борисов в рамките на работно съвещание, което той свика с представители на Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб. Борисов изрази надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва ситуацията в България, като изтъкна, че към настоящия момент по показателя 14-дневна заболеваемост страната ни е на 17-място по заболеваемост в ЕС и Европейското икономическо пространство и на трето място по смъртност.

По отношение на ваксините изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че след като Европейската агенция по лекарствата даде положително становище и ЕК разреши употребата на първата ваксина, ваксините са изпратени към всички европейски държави. В България доставката се очаква да бъде на 26-и декември и на 27-и декември да започне ваксинацията.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че допълнително още в началото на януари очакваме значителни количества, над 60 000 дози, така че много бързо да се увеличи броят на хората, които ще бъдат имунизирани.

В рамките на съвещанието председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов изтъкна, че процесът на ваксиниране е подготвен документално и логистично. Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и Директорът на "Пирогов“ Асен Балтов завиха, че ръководените от тях лечебни заведения са в готовност да се включат в процеса.

1615 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 6945 теста. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 195 886. От тях активните случаи са 82 443.

За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста - 1703 са антигенни. Процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%, отчете проф. Ангелов.

У нас с най-ниска заболеваемост остава област Кърджали. На първо място в момента е Варна - с над 600 на 100 000 заболели. Намалява броят на пациентите, които се нуждаят от болнично лечение. 

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини