Откриха жив COVID-19 върху замразена храна 18 октомври, 2020

За първи път в света експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове.

Съобщава се, че по време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на коронавирусна инфекция в Кингдао, експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска.

"Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна, и също така се потвърди, че контактът с жив вирус върху опаковката може да доведе до инфекция", се казва в съобщението на уебсайта на центъра.

Отделът обясни, че извличането на жив вирус от опаковки на замразени храни в Циндао е първият случай в света, когато извън лабораторията е доказано, че при специални условия на транспортиране на замразени храни, COVID-19 може да оцелее за дълго време.

Отбелязва се, че при определени условия контактът без защита с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус, може да доведе до инфекция. Рисковата група включва работници в индустрията, пряко свързани със замразени продукти.

"Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил открит вирус", отбелязва центърът, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и тесен контакт.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини