Къде можем да разгърнем по-пълно творческия си потенциал - в малка фирма или в голяма корпорация? 27 ноември, 2023

Обикновено е прието да се смята, че по-творчески настроените хора избират да работят в по-малки фирми. Това има дава възможност да решават повече и по-разнообразни задачи, в които да изпъкне тяхната креативност и да демонстрират своите разнородни умения и таланти. Много често тези фирми се състоят от приятелски кръгове; легендите разказват за старт-ъпи, започнали своето съществуване в някое малко, взето под наем помещение с подарени бюра, превърнали се впоследствие в многомилонни корпорации, благодарение на креативността на своите създатели. Така ли е наистина? Малките креативни фирми, превърнали се в огромни корпорации и направили създателите си милиардери, са единици.

В България, по данни на НСИ, съществуват 375 000 микро и малки предприятия с персонал до 9 човека, което представлява над 90 % от общия брой на предприятията в страната. Броят на най-големите предприятия и фирми, с работещи в тях повече от 250 човека, е едва 728. Това показва, че България не прави изключение от страните с демокрация и свободен пазар, където малките и средни предприятия са основната движеща сила на икономиката. Това са безбройните малките фирми, които всички познавамe и които варират от квартална баничарница до малка IT фирма, но с бъдещ голям потенциал! :) Разбира се, своето място имат и големите корпорации, които оперират с повече средства и съответно с по-голям мащаб на глобалния световен пазар. И в двата сектора – и в малките, и в големите фирми, в момента се отчита недостиг на работна ръка. Кое да изберем, за да разгърнем творческия си потенциал?

Ако решим да работим в малка фирма, или сами да създадем такава, трябва да сме наясно, че за добро или за зло, всичко зависи от нас. Работим с тесен кръг от хора, на които се налага да разчитаме безрезервно и ежедневно. Понякога обаче се налага да търсим и различно експертно мнение, друга гледна точка, каквато не можем да намерим в малкия колектив ... Личните взаимоотношения в тази неформална група от хора – съмишленици и колеги, а много често и роднини, са много важни. Ако те по някаква причина се развалят, много често това означава и край на съвместното бизнес начинание...

Какво ни предлага голямата фирма или корпорация?

Преди всичко – финансова сигурност. Обикновено голямата компания има по-стабилни приходи и е много трудно да остане без средства за заплати. Е, понякога и големите корпорации фалират, но това означава световна криза. Голямата фирма дава възможности за кариерно израстване и ... възможности за пълно творческо разгръщане на силите.

Големите фирми и корпорации отдавна не са това, което обикновено клишето налага за тях: отнемане на индивидуалността на работещите в тях, превръщането им във „винтче и болтче“ от добре смазана машина, блестящо изиграно от Чарли Чаплин във филма „Модерни времена“. Онези „модерни времена“ обаче отдавна не са днешните модерни времена. Днес реалността е различна, дори и в една наглед толкова консервативна институция, като една банка. За съвременния подход при набирането на кадри, както и за възможносттите за разгръщане на творческата индивидуалност в работна среда в голямата корпорация, Милена, Кирил и Тодор от „Тройка на разсъмване“ разговарят в своя подкаст „Тройка по никое време“ с Йорданка Костова, директор “Управление на таланти” в Пощенска банка. Интересната гостенка опровергава всички стереотипи, които обикновено свързваме с банковия служител – настоящ и бъдещ. Личните качества, емоционалната ангажираност и проактивността на всеки кандидат са водещи при избора на всеки бъдещ служител. От своя страна банката предлага разнообразни стажантски програми и обучения, кариерно развитие – хоризонтално и вертикално. Според Йорданка Костова, целта е да се намери точното място на всеки, съобразено с творческата му индивидуалност и предпочитания. „Важното е пламъка в очите“, споделя тя. Това обяснява защо в банката не просто има място за таланти, но те се и поощряват; защо в нея работят хора завършили НАТФИЗ, както и с други творчески професии или нестандартни за финансовата сфера умения. А как точно се прави „спойката“ на един, на пръв поглед разнороден състав от индивидуалности? Какво представлява тийм-билдинг на колектив от 1000 човека на морския бряг, какъвто е този на банката? Гледайте Епизод 24 на „Тройка по никое време“ и ще научите останалото.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини