Бившата на Bad Bunny го съди за авторски права 21 март, 2023

Bad Bunny е атакуван с дело за 40 млн. долара от страна на бившата си приятелка, която твърди, че той е използвал запис на нейния глас, произнасящ станалата известна фраза "Bad Bunny Baby", в две от песните си без нейно съгласие.

В иска, подаден от Карлиз Де Ла Круз Ернандес в Пуерто Рико, се твърди, че тя никога не се е съгласявала нейният глас да бъде използван в песните, изпълненията на живо, радиото, телевизията или в друга медийна форма на Bad Bunny. Тя твърди, че използването на записа от негова страна представлява нарушение на моралните права съгласно американския закон за авторското право и подобен закон в Пуерто Рико. Тя също така твърди, че е нарушено правото на самопредставяне, заявявайки, че неразрешеното използване на записа използва нейния глас и идентичност с търговска цел.

Според исковата молба Де Ла Круз Ернандес и Bad Bunny започват връзката си през 2011 г., когато и двамата работят в супермаркет във Вега База, родния град на Бенито в Пуерто Рико. По онова време начинаещият изпълнител непрекъснато издава песни - и според Де Ла Круз Ернандес той често я питал за мнението ѝ за музиката си. През 2015 г., по искане на Бенито, Де Ла Круз Ернандес казва, че е записала фразата "Bad Bunny Baby" чрез приложението за гласови записи на телефона си. Бъдещият слоган се появява за първи път публично в песента "Pa' Ti" от 2016 г. с участието на Брайънт Майерс, в която Де Ла Круз Ернандес твърди, че гласът ѝ е използван без нейното разрешение. Гласът ѝ се чува в началото на песента отново на 2:40 мин.

Гласът на Де Ла Круз Ернандес отново звучи в песента "Dos Mil 16″ от хитовия албум на Bad Bunny от 2022 г. "Un Verano Sin Ti", също без нейното разрешение, както се посочва в жалбата.

Де ла Круз Ернандес съди и Rimas Entertainment - лейбъла, който издава "Pa Ti" и "Un Verano Sin Ti".

 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини