1 октомври- Световен ден на музиката, на кафето и още нещо 01 октомври, 2022

На 1 октомври честваме Световния ден на музиката, на кафето, на поезията, на възрастните хора, на архитектите и на вегетарианците.

Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. По този повод довечера между 20:00 и 21:00 часа Националният дворец на културата ще бъде осветен в розово. А на 18 октомври от 14:00 часа край НДК ще бъдат пуснати традиционните 1200 розови балона в памет на жените, загубили битката с рака на гърдата. През целия октомври ще се провеждат безплатни мамологични прегледи.

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

"Музиката може да промени света, защото може да промени хората." - Боно, U2

Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Целият живот на човек е музика, тя съпровожда най-щастливите и най–тъжни мигове от нашия живот. 

Днес празнуваме и Международният ден на кафето. Почти няма пълнолетен човек, който да не пие или поне да не е опитвал тази невероятна напитка. Кафето е цяла вселена от вкусове, аромати, история, легенди, притчи, предсказания.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини