Радио Витоша

webcam

Новини

Сменяме хартиените 2 лева с монета от октомври

Сменяме хартиените 2 лева с монета от октомври

Дата: 29.08.2015 Банкнотата е най-често засичаната като негодна заради изхабяване или нараняване
Image

Банкнотите от 2 лева са сред най-често засичаните като негодни заради изхабяване или нараняване, показва анализ на Българската народна банка (БНБ). Почти всяка трета банкнота, отделена заради износване, е двулевова.

През последните три месеца на годината проблемът с нетрайните банкноти ще бъде решен с постепенното въвеждане на монетата от 2 лева.

Статистиката показва, че от миналото лято досега негодните банкноти са почти 69 милиона бройки. На боклука са се оказали почти 16 милиона броя двулевки. Железните пари също могат да дадат дефекти с времето, но това се случва много по-рядко.

От БНБ съобщиха, че и след подмяната на банкнотите с монети ще можем да продължим да използваме хартиените 2 лева, стига да ги имаме. Почти забравеното вече хартиено левче официално се води като банкнота в обращение у нас и до днес.

Новите два лева ще приличат на единия - монетата ще е от два различни метала - бял и жълт, както е и левчето. За разлика от него, вътрешната й част ще бъде от жълт метал, а външният кръг - от бял, за да се различават по-лесно. Монетата от 2 лева ще е и малко по-голяма.

 

Коментари