Радио Витоша

webcam

Новини

С какво ще заменим месото след време?

С какво ще заменим месото след време?

Дата: 08.10.2020 Отговорът е очакван
Image
Снимка: José Ignacio Pompé on Unsplash

Датски учени заявиха, че в бъдеще месото ще бъде заменено от по-здравословните и екологично чисти морски дарове - водорасли, мекотели и малки риби. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Frontiers in Psychology“. Животновъдството не се вписва добре в концепцията за устойчиво развитие, възприета в западните страни. В същото време не всички хора са готови да се откажат от месото, за да опазят климата.

Известно е, че месните продукти имат специфичен вкус, който японците наричат „умами“. Този вкус се създава от мононатриев глутамат, а човешкият език има подходящи рецептори, които го улавят. Производителите на продукти се възползват добре от това - мононатриевият глутамат е включен в хранителните добавки. В същото време „умами“ присъства във вкуса на някои растителни храни - орехи, броколи, домати, гъби.

Вижте защо е полезна горещата вана

Авторите предлагат да се търсят алтернативни източници на протеини и здравословни мастни киселини сред морските дарове. Изследователите изчисляват, че само цацата може да задоволи 20% от нуждите на Дания от протеини.

А риболовът на цаца ще помогне да се избегне прекомерната експлоатация на по-известни видове риби като треска, камбала и сьомга“, обясняват учените. В допълнение към цацата има много малки видове риби, които могат да служат като източник на протеин, както и водорасли и главоноги.

Учените отбелязват, че днес от 10 000 вида водорасли само 500 се използват като храна, въпреки факта, че те са изключително богати на полезни хранителни вещества и витамини. Картината е същата за главоногите - около 30 от 800 вида се използват за храна в света.

Авторите вярват, че хранителните технологии, които отдавна използват двата основни вкуса, сладкия и месния, в ароматизаторите на храни, ще помогнат да се направят морските дарове по-привлекателни.

"Сладостта сигнализира на мозъка за калории и оцеляване, докато умами сигнализира, че консумираме нещо добро за мускулите. Много морски дарове, водорасли и зеленчуци обаче имат свойспецифичен вкус", отбелязват изследователите.

По-специално, според изследователите, много зеленчуци при ферментация развиват сладък и „умами“ вкус и това може да се използва за разработване на рационален начин на хранене за в бъдеще.

Коментари