Радио Витоша

webcam

Новини

Разследват Google и Facebook за картел

Разследват Google и Facebook за картел

Дата: 18.01.2021 Водещата социална мрежа е била оставяна да спечели в поне 90% от онлайн наддаванията за реклами и е гарантирала, че ще плати минимум 500 млн. долара годишно.
Image
Снимка: pexels.com

Google и Facebook са разследвани за картелно споразумение, чиято цел е била да намали конкуренцията на пазара на онлайн реклами.

Според документи, цитирани от „Ню Йорк Таймс“, през 2018 г. Google е позволил Facebook да печели наддавания за рекламиране на сайтове, като в замяна Facebook е подкрепил подхода Open Bidding на Google за последващото продаване на тези реклами.

Според споразумението Facebook е имал повече време да наддава за рекламните позиции, да изготвя договори със сайтовете, които хостват рекламите, а освен това е получавал подкрепа от Google в анализирането на данните за аудиториите.

Водещата социална мрежа е била оставяна да спечели в поне 90% от онлайн наддаванията за реклами и е гарантирала, че ще плати минимум 500 млн. долара годишно.

Също така двете компании са се разбрали Google да не използва информацията, която има за потребителите, с която е можел да спечелва повече от тези наддавания.

Коментари