Радио Витоша

webcam

Новини

Първият полет София-Скопие ще се състои още следващата седмица

Първият полет София-Скопие ще се състои още следващата седмица

Дата: 05.02.2022 Очаква се самолети да летят редовно между двете столици от март
Image
Снимка: pixabay.com

Македонска и българска делегация, оглавявана от ресорните министри на транспорта и туроператори от двете страни, ще бъдат пътници на първия полет, който ще се реализира на 11 февруари по маршрута София-Скопие. Компанията "Гъливер" има интерес за реализиране на полета, като по този маршрут се очаква да има редовни полети през следващия месец, съобщи министърът на транспорта и съобщенията на Република северна Македония Благой Бочварски, цитиран от скопския телевизионен канал “Сител“.

„На 10-и февруари ще имаме среща в София заедно с нашите екипи на Комисията по транспорт и инфраструктура, а на 11-и ще бъде организиран първият полет от София до Скопие, където заедно с нашите делегации и министри ще пътуват и туроператори от България. На 11-и февруари в Скопие ще организираме съвместна среща с туроператори от Северна Македония, където очаквам да открием всички предимства и възможности и най-добрите решения за гражданите, така че в бъдеще тази линия да се изпълнява редовно и разбира се още една дестинация“, каза Бочварски, отговаряйки на журналистически въпроси по време на посещение в град Кочани. „Очаквам развитие на икономиката и туризма", допълни той.

Българският му колега Николай Събев също обяви в петък, че първият полет от София до Скопие ще бъде на 11-и февруари и че редовните полети ще започнат през март, а туроператорите от България и Северна Македония трябва да се договорят за туристически пакети за увеличаване на туристите от двете страни.

Събев обяви, че властите в Скопие ще осигурят слотове за полетите на авиокомпанията от София, които ще летят или до Тирана, или до Атина, или до Истанбул. За маршрута трябва да има държавна субсидия, които ще се получава българската авиокомпания, която ще изпълнява полетите. Тогава това ще позволи да се види какъв е потокът от пътници в тези посоки, за да може да се направи точна оценка и авиолинията да оцелее.

Коментари