Радио Витоша

webcam

Новини

По-малко катастрофи отчитат от "Пътна полиция"

По-малко катастрофи отчитат от "Пътна полиция"

Дата: 08.04.2020 Причината е основно намаленият трафик заради извънредното положение
Image
Снимка: БГНЕС

Със 186 по-малко тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили на територията на страната за времето на обявеното извънредно положение от 14-и март до 7-и април в сравнение със същия период на миналата година.

Макар и в пъти намалелият трафик заради призивите да се пътува само при неотложна нужда, всеки ден на територията на страната ни настъпват средно по 7 пътни произшествия със загинали или ранени хора и повече от 30 - само с материални щети. Това показва съвместен анализ за периода на отдел „Пътна полиция“ на МВР и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП).

За тези дни животът си на пътя са загубили 20 човека, а ранените са повече от 230. Пътната полиция и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да не се подлъгват от намаления трафик, да бъдат толерантни и да не поемат рискове на пътя.

В дни, в които се очаква все по-голям натиск към здравната ни система, е важно да си дадем сметка, че същите спешни и медицински екипи реагират на всеки един сигнал за инцидент на пътя, напомнят от институциите.

Въпреки допълнителните отговорности на "Пътна полиция", свързани с подпомагане обезпечаването на пропускателните пунктове на входовете и изходите на градовете, те продължават да упражняват ефективен контрол на пътя.

Само от началото на извънредното положение до сега са наложени над 65 хил. наказателни постановления и фишове, затова водачите не бива да се заблуждават, че заради извънредното положение контролът на пътя е намалял.

Коментари