Радио Витоша

webcam

Новини

Facebook блокира новините в Австралия

Facebook блокира новините в Австралия

Дата: 18.02.2021 Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември.
Image
Снимка: pixabay.com

Facebook обяви, че вече няма да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия заради спор във връзка с обсъждан медиен закон.

Компанията съобщи, че ограничава австралийските издатели на новинарски материали да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а съдържанието от международни медии вече няма да може да бъде достъпно или споделяно от австралийската публика.

Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември.

Предлаганият закон би задължил американските технологични компании Facebook и Google да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.

Фейсбук каза, че законодателното предложение е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.

Решението на Facebook беше разкритикувано от редица австралийски медии и депутати.

Компанията също така блокира правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия.

Блокирани бяха и някои страници на полицията.

Коментари