Радио Витоша

webcam

Новини

Билки от Мадагаскар помагат срещу COVID-19

Билки от Мадагаскар помагат срещу COVID-19

Дата: 10.09.2020 Използва се в традиционната китайска медицина повече от 2000 години за лечение на редица заболявания, включително малария, както и за облекчаване на болката и борба с треската.
Image

Напитка, използваща растителни екстракти от артемизия, беше популяризирана от нейния лидер, президентът Андри Раджоелина.

Засега няма доказателства, че това растение - чиито съединения действат срещу маларията - може да се бори с COVID-19, казват от Световната здравна организация (СЗО).

Artemisia annua произхожда от Азия, но расте в много други части на света при слънчеви и топли условия.

Използва се в традиционната китайска медицина повече от 2000 години за лечение на редица заболявания, включително малария, както и за облекчаване на болката и борба с треската.

Президентът на Мадагаскар заяви през април тази година, че опитите, проведени върху напитката Covid-Organics - която използва артемизия - са показали нейната ефективност срещу болестта. Той повтори това твърдение през септември.

Точният състав на напитката не е известен, въпреки че правителството казва, че повече от 60% са получени от растението артемизия.

Мадагаскар също е започнал да произвежда капсули и разтвор, който може да се инжектира, върху който вече са започнали клинични изпитвания.

Германски и датски учени тестват екстракти от растения Аrtemisia annua, които според тях показват известна ефективност срещу новия коронавирус в лабораторна обстановка.

Коментари