Най-великите боксови срещи в историята 05 юли, 2021

 

Всички почитатели на бокса по света с нетърпение очакват задаващия се дългоочакван мач между Макгрегър и Порие, който ще е равностоен според букмейкърите. Тази среща е само част от дълголетната история на бокса, която предлага на феновете много емоции, адреналин и възможност за печеливши залози. Нека видим някои от най-известните боксови мачове на всички времена, на които светът е ставал свидетел.

 

Евандър Холифийлд срещу Майк Тайсън (1997)

Всички сме чували как Тайсън отхапа ухото на Холифийлд в третия рунд на един от мачовете им. Това стана през 1997 година, когато Звяра извърши една от най-безумните постъпки в кариерата си. Двамата фаворити в тежка категория имаха редица срещи, но ще ги запомним най-вече с този инцидент. Заради него Тайсън е дисквалифициран и загуби бокс лиценза си.

 

Джо Луис срещу Макс Шмелинг (1938)

В този мач на гигантите, е заложено не само първенството на света в тежка категория, но и бъдещето на бокса. В навечерието на Втората световна война американецът Джо Луис, който е шампион в тежка категория, защитава титлата си срещу Макс Шмелинг, рекламиран като герой на нацистка Германия. Над 70 000 присъстват на мача на стадион „Янки“, а милиони по цял свят следят срещата по радиото. Луис очаквано печели след тежък мач.

 

Ридик Боу срещу Евандър Холифийлд (1992)

Първата среща между Ридик Боу и Евандър Холифийлд е в Лас Вегас и е едно от най-големите съперничества в тежка категория в целия бокс. Докато Холифийлд беше фаворитът преди първия им двубой, Боу имаше предимства по размер, скорост, сила и възраст във втората им среща и заслужено спечели.

 

Роки Грациано срещу Тони Зейл (1947)

Мачовете, водени от Тони Зейл и Роки Грациано са известни като „най-двустранните битки някога“. Първата им среща, на 27 септември 1946 година бе спечелена от Зейл с мощен нокаут в шестия рунд. Вторият им двубой беше определен за следващия юли, а за феновете на битките се разглеждаше като сигурен мач на годината. Този път в Илинойс Грациано печели безапелационно.

 

Мохамед Али срещу Джордж Форман (1974)

След като победи Джо Фрейзър при втората им среща, Мохамед Али получи задачата да се бори с чудовищния Джордж Форман в опит да си върне титлата в света в тежка категория. Шансовете обаче бяха значително в полза на Форман, особено след като му отне само пет комбинирани рунда, за да изпрати предишните си трима опоненти, включително Фрейзър и Кен Нортън. В Киншаса обаче Али тържествува над съперника си.

 

Роки Марчано срещу Джо Уолкот (1952)

Джърси Джо Уолкот беше на 38 и изглеждаше по-възрастен в този мач. Това, че беше шампион, беше изненадващо за мнозина. Година по-рано беше взел титлата от Езард Чарлз. Марчано, от друга страна, беше изгряваща звезда. Той беше изкарал Джо Луис в пенсия през 1951 година в една тъжна битка и феновете бяха нетърпеливи да видят как Рок се нахвърля върху Джърси Джо. Това се оказа една от най-големите битки в тежка категория, спечелена безапелационно от Марчано.

 

Джордж Форман срещу Мохамед Али (1974)

Известен като „Тътенът в джунглата“ този мач е от най-големите в историята. Той се провежда в Заир през октомври 1974 година между двама от най-мощните и емблематични боксьори по това време. Срещата е известна и като най-великото спортно събитие на 20-ти век. Това е така, защото Али, който спечели с нокаут в осмия рунд, влезе в битката като аутсайдер, а накрая триумфира с пълна победа. Смята се, че 1 милиард души са гледали този велик мач. През 1996 година по него се снима много награждаван документален филм. Днес Али е легенда, въпреки противоречивия си живот и някои свои възгледи, но фразата му „Лети като пеперуда, жили сако оса“ е известна по цял свят.

 

От всички тези боксови срещи, а и от много други, любителите на спортните залагания са печелили през годините. Това е възможно да стане и на предстоящия двубой между Порие и Макгрегър, стига само да следвате някои полезни съвети за залози на бокс. Боксът е голяма тръпка и голяма емоция, особено ако сте запознати и с днешните имена в този велик спорт.

 "Радио Витоша" ЕООД не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

 

Photo: https://www.freepik.com/

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини