Проблеми в инсталирането на 10 машини 04 април, 2021

Днес в страната се гласува в общо 12 630 секции. От тях подвижни секции са 283. В болниците има 199 секции, 46 подвижни секции са за карантинирани, а 12 са в места за задържане, уточни тази сутрин Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Вчера е имало затруднения за доставката на машини, но вече всички те са в секциите. При инсталирането на машините се е установило, че десет машини не са в добро състояния и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване.

Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини. Подадените до този момент гласове с машини се прибавят към протокола в края на изборния ден.

С машини тази години се гласува в 9398 секции.

Не се знае колко гласоподаватели са карантинирани, тази информация може да се получи от местните РЗИ, но тя непрекъснато се променя.

Няма проблеми с попълването на състава на СИК и подвижните СИК, като само за съставите на мобилните сексционни комисии, които обслужват карантинирани, няма информация, но тя може да се получи по места, посочи Цанева.

Декларацията за негласуване на друго място, която се попълва от българите в чужбина, по закон се попълва пред СИК. Вероятно има случаи, сега заради пандемията, попълването на декларацията да може да става и по-далеч от състава на комисията, допълни Таня Цанева. ЦИК обобщава информацията от РИК за протичането на изборния ден, към момента няма сериозни сигнали за нарушения, каза още тя.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини