Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН 01 декември, 2020

Международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“.

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68% от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия. У нас от 1986 г. до сега са регистрирани общо 3 467 човека с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени.

АПИ: При снеговалеж шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост

 

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 % от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица независимо от техния здравноосигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини