България празнува 24 май 24 май, 2024

На 24 май честваме Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В цялата страна са организирани празнични шествия, богата културна програма и различни събития за един от най-светлите български национални празници.

Традиционното празнично шествие в София тръгва в 10:30 ч. от площада пред Националния археологическия музей, продължава по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Васил Левски“, за да стигне до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, където пред паметника на Светите братя в 11:00 ч. започва тържествената церемония. Специални гости ще бъдат Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта

Инициатива „Да поЧетем“ ще преобрази площад „Славейков“ в нестандартна културна сцена. От 11:00 ч. до 20:00 ч. богатата програма от литературни, образователни и културни събития ще представи разнообразните начини да се любуваме на българската писменост и творчество.  

През целия ден Столичната библиотека организира празнична програма, а общинските музеи и галерии ще са с вход свободен.

На 24 май официално ще бъде открит Пролетният панаир на книгата. Шатрите отново ще са разположени в алеите около фонтаните пред Националиния дворец на културата.  

Вечерта в Театър „Българска армия“ ще се състои церемонията по връчване на Наградите „Аскеер“ за принос към театралното изкуство.

Радио Витоша - Следвай музиката!  

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини