Гилдията на актьорите обяви номинациите за своите награди 11 януари, 2024

Гилдията на актьорите обяви номинациите за своите награди.

Имената на претендентите по категории бяха прочетени на живо в Instagram от номинираните за награда "Еми" Kumail Nanjiani и Issa Rae. Това става само три дни след връчването на статуетките "Златен глобус".

Церемонията на Актьорската гилдия е ключова за наградния сезон и служи за важен индикатор за това кои ще са отличниците за наградите "Оскар". Няколко седмици преди връчването на 95-ите Оскари миналата година, филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели 4 статуетки от Гилдията на актьорите, като счупи рекорда за най-много награди, връчени на един филм.  

От учредяването на наградите на актьорите през 1995 г. само 4 филма са печелили "Оскар" за най-добър филм, без преди това да са получили номинация за актьорски състав от професионалната гилдия: “Смело сърце” (1995), “Формата на водата” (2017), “Зелената книга” (2018) и “Земя на номади" (2020).

Церемонията за връчване на наградите на Актьорската гилдия тази година ще се излъчва на живо по целия свят в платформата Netflix като част от сключена по-рано дългогодишна сделка. 

В най-важната категория, тази за най-добър актьорски състав във филм, тази година са включени “American Fiction”, “Барби”, “The Color Purple”, “Убийците на цветната луна” и “Опенхаймер”. 

За главна мъжка роля във филм са номинирани Bradley Cooper, Colman Domingo, Paul Giamatti, Cillian Murphy и Jeffrey Wright. При дамите конкурентки са Annette Bening, Lily Gladstone, Carey Mulligan, Margot Robbie и Emma Stone.

За наградата за актьор в поддържаща роля ще се борят Sterling K. Brown, Willem Dafoe, Robert De Niro, Robert Downey Jr. и Ryan Gosling. Номинираните актриси в аналогичната категория Emily Blunt, Danielle Brooks, Penelope Cruz, Jodie Foster и Da’Vine Joy Randolph. 

При сериалите “Короната”, “The Guilded Age”, “The Last of Us”, “Сутрешно шоу" и “Наследници” ще се борят за титлата "най-добър актьорски състав". 

Jennifer Aniston, Elizabeth Debicki, Bella Ramsey, Keri Russell и Sarah Snook са номинирани за главна женска роля в драматичен сериал. В аналогичната категория при мъжете са Brian Cox, Billy Crudup, Kieran Culkin, Matthew Macfadyen и Pedro Pascal. 

При комедийните сериали номинациите за актриса в главна роля са за Alex Borstein, Rachel Brosnahan, Quinta Brunson, Ayo Edebiri и Hannah Waddingham. Претенденти при мъжете са Brett Goldstein, Bill Hader, Ebon Moss-Bachrach, Jason Sudeikis и Jeremy Allen White. "Начално училище Абът", "Бари", "Мечката", "Убийства в сградата" и "Тед Ласо" са номинирани за цялостен актьорски състав в комедийна поредица. 

Наградите на Актьорската гилдия ще бъдат връчени на 24-и февруари.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини