Откъде идва силата на женските сайтове? 14 ноември, 2023

„Женските“ сайтове отдавна са всепризнат културен и социален феномен. Появата им датира от  създаването на прекрасния нов виртуален свят, който промени общуването и комуникацията между хората завинаги.

 

Всъщност, съществуват ли наистина „женски сайтове“?

В класификацията на жанровете и видовете уебсайтове няма да намерите определение за „женски“ сайт. Дефинирането като „женски“ в определен социален контекст би се възприело като проява на лош вкус и откровен сексизъм в модерното ни политкоректно общество. Но женските сайтове са факт; най-общо казано, това са сайтове, блогове, влогове и други кътчета във виртуалното пространство, които основно се списват от жени и са предназначени главно за жени. Но, внимание! Тези места във виртуалната реалност съвсем не са аналог на едновремешните женски списания и вестници с модни кройки и съвети за добрата домакиня. Не че не присъстват и такива теми, но женските сайтове на 21-ви век отдавна минават границите на общоприетото някога за типично „женско“ в социалното пространство. Обхватът на темите и дискусиите, социалната ангажираност и съпричасност към всички аспекти на обществения живот, са много по-характерни за днешните женски сайтове, отколкото някогашните медийни женски изяви, без значение дали става дума за преса, радио или телевизия. Съвременните женски сайтове не се фокусират изцяло върху типично женски проблеми. Социалната ангажираност в много от тези сайтове доминира – става дума за активна подкрепа, а много често и за иницииране на обществено значими каузи, засягащи парещи проблеми на обществото ни, еднакво важни и за двата пола, като войната по пътищата, домашното насилие, справедливо наказание за убийците и насилниците, и много, много други.

Откъде идва силата на женските сайтове? Съществуват и „мъжки“ сайтове. Те обаче са много повече профилирани и засягат основно теми, обикновено определяни като мъжки – спорт, мъжко здраве, лов и риболов, коли и ... жени. Обществено значимите теми и каузи са предмет главно на сайтове, които са определяни като полово неутрални – в тях активно се изявяват и жени, и мъже, без да се акцентира върху сексуалната им принадлежност.

Силата на „женските“ сайтове идва от тяхната универсалност: в един женски сайт можем да намерим всичко, от което се интересуваме – като тръгнем от „Как да накараме злоядото дете да яде“, минем през „Къде да си намерим накладки за автомобила“ и стигнем до „Защо Доналд Тръмп не бива да стане отново президент на САЩ“. Жените са много по-организирани като общност и много по-поливалентни в мисленето си. Това се отразява в голямото разнообразие на теми, обсъждани и понякога много горещо дискутирани в „женските“ сайтове и групи. Това е нещото, което привлича все по-голяма аудитория, в това число и все повече мъже. Успехът на „женските“ сайтове се дължи и на променящите се роли на мъжа и жената в семейството и обществото, които днес донякъде са изравнени. Днес никой не се учудва от факта, че мъж може да потърси козметичен съвет в женски сайт, или просто да попита: -„Как да облекчим коликите на бебето?“, а жена да обсъжда ... всъщност всичко. :)

Силата на женските сайтове се крие точно в това – в тяхната универсалност, както и в сплотеността и активизма на взимащите участие в тях. Разбира се, това поражда и множество отговорности към списващите и администращите тези сайтове. Защото много често пряк резултат от въздействие на популярен сайт върху определен човек е реално действие в „истинския“ живот.

В своя подкаст „Тройка по никое време“ Милена, Кирил и Тодор от „Тройка на разсъмване“ разговарят за феномена на женските сайтове с известната „Мама Нинджа“ -  Мария Пеева, чийто блог и сайт, преводите и, книгите и за малки и големи, са част от този феномен. За взаимодействията между двата свята – виртуалния и реалния, за отговорностите, силата и  уникалността на женските сайтове, както и за някои уникално смешни, а и малко страшни случки, ще научите от Епизод 23 на „Тройка по никое време“!

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини