„Убийците на цветната луна“ на Скорсезе е в програмата на Синелибри 19 септември, 2023

Дългоочакваният нов филм на Мартин Скорсезе, озаглавен „Убийците на цветната луна“, е в програмата на Синелибри 2023, а радио Витоша е медиен партньор на събитието. 

„Убийците на цветната луна“ е епичен разказ за племето осейдж в щата Оклахома, САЩ, на което петролът носи огромно богатство през 20-те години на XX век. Благополучието на индианците привлича бели пришълци, представители на едрия бизнес и организираната престъпност. Те започват да манипулират и изнудват хората от племето, да крадат всичко, до което се домогнат, преди да прибегнат към хладнокръвни убийства. Този потресаващ период става известен като „Големият терор“ и предизвиква несравнимо по своя мащаб разследване на ФБР. В резултат на това е разкрита една от най-мрачните конспирации в американската история.

Книгата, вдъхновила Скорсезе за този грандиозен проект, е „Убийците от Оклахома и раждането на ФБР“ на Дейвид Гран. Историята, разказана в нея, е обект на разгорещени полемики и до днес.

„Убийците на цветната луна“ с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро в главните роли беше излъчен в Кан и е сред най-очакваните заглавия на годината, както и вероятен претендент за „Оскар“. Филмът на неподражаемия майстор на кинематографичния епос съчетава криминален сюжет, разследване и уестърн.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини