Започна най-голямото търсене на чудовището от Лох Нес за последните 50 години 27 август, 2023

Най-голямото търсене на чудовището от езерото Лох Нес от пет десетилетия насам започна на Шотландските възвишения, като изследователи и ентусиасти от цял свят се пребориха с проливния дъжд, за да се опитат да открият неуловимата Неси.

Експедицията разполага с дронове с термоскенери, лодки с инфрачервени камери и подводен хидрофон, за да се опита да разгадае мистерията, която пленява света от поколения насам.

"Няма кътче на земното кълбо, където хората да не са чували за Неси, но това все още е един от най-големите ни въпроси - какво е чудовището от Лох Нес", казва Пол Никсън, генерален мениджър на Центъра Лох Нес, пред АФП.

"Не знам какво е то. Всичко, което знам, е, че в Лох Нес има нещо голямо. Виждал съм сонарни сканирания на обекти с размерите на транзитни микробуси, които се движат под водата".

Татяна Йебоа, 21-годишна туристка от Франция, чието посещение съвпадна с издирването, заяви, че мечтата ѝ да посети Лох Нес ще се сбъдне.

"Може да е мит, може да е реалност - обичам да вярвам, че е нещо по средата между тях", каза Йебоа.

Йебоа каза, че по време на посещението си ще гледа внимателно към езерото, за да е сигурна, че няма да пропусне нищо.

Търсачите смятат, че термоскенерите могат да се окажат от решаващо значение за идентифицирането на всякакви странни аномалии в мрачните дълбини.

Хидрофонът ще позволи на търсачите да слушат необичайни подводни сигнали, подобни на тези на Неси.

Простиращо се на 23 мили (36 километра) и с максимална дълбочина от 240 метра, сладководното езеро е най-голямото по обем езеро в Обединеното кралство.

Съобщенията за водно чудовище, което се крие в Лох Нес, датират още от древни времена, като каменни рисунки в района изобразяват мистериозен звяр с плавници.

Най-ранното писмено свидетелство за това същество датира от 565 г. от н.е. в биографията на ирландския монах Свети Колумба.

Според текста чудовището нападнало плувец и се готвело да удари отново, когато Колумба му заповядал да се оттегли.

Неотдавна, през май 1933 г., местният вестник Inverness Courier съобщава, че двойка, която пътувала по новопостроения път край езерото, видяла "огромно вълнение" във водата.

Според Центъра Лох Нес в Дръмнадрочит, близо до Инвърнес, понастоящем има повече от 1100 официално регистрирани наблюдения на Неси.

Чудовището носи милиони лири (долари) приходи от туризъм на шотландската икономика всяка година.

През годините учени и любители ентусиасти са се опитвали да намерят доказателства, че в дълбините на езерото е живяла голяма риба, например есетра.

Някои предполагат, че чудовището може да е праисторическо морско влечуго като плезиозавър.

През 1972 г. Бюрото за разследване на Лох Нес предприе най-мащабното търсене досега, но се върна с празни ръце.

През 1987 г. операция "Deepscan" използва сонарно оборудване по цялата ширина на езерото и твърди, че е открила "неидентифициран обект с необичаен размер и сила".

През 2018 г. изследователи проведоха ДНК изследване на Лох Нес, за да определят какви организми живеят във водите.

Не бяха открити следи от плезиозавър или друго подобно голямо животно, въпреки че резултатите показаха наличието на множество змиорки.

"Уикендът дава възможност да претърсим водите по начин, който не е правен досега, и нямаме търпение да видим какво ще открием", добави Никсън.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини