Предстои нов документален филм за творчеството на Стивън Кинг 14 август, 2023

"Кинг на екрана" старателно представя кинематографичното наследство на Стивън Кинг, което не е никак малко, като обхваща повече от 80 филмови и телевизионни проекта в продължение на почти 50 години. Новият документален филм подчертава колко разнородни са били всички тези продукции, с прозрения за това къде и как вдъхновените от Кинг филми блестят и къде не.

Във филма предимно режисьорите обсъждат предизвикателствата, които съпътстват пренасянето на автора на екрана. Присъщите разлики между книгите и филмовите им версии засилва възхищението, както от широтата на библиографията на Кинг, така и от проблемите, които са се появили при превръщането ѝ в популярно забавление.

В исторически план всички пътища водят до "Кери", адаптацията на режисьора Брайън Де Палма от 1976 г. на историята на Кинг за момиче медиум, изиграно от Сиси Спейсек. Това е филмът, в който прозвучава една от най-запомнящите се кино реплики в историята: "Ако имате вкус към ужаса, заведете Кери на бала си".

Знаковият момент за Кинг настъпва няколко години по-късно, когато той изпитва силна неприязън към версията на "Сиянието" на известния режисьор Стенли Кубрик от 1980 г. В обширно интервю за Deadline от 2016 г. Кинг настоява, че не съжалява за сключените от него филмови или телевизионни договори, като изтъква няколко, при които е "наистина доволен от резултата" - "Кери", "Мъртвата зона", "Мизъри" и "Изкуплението Шоушенк".

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини