Атакуван от лумпени у нас филм спечели международна награда 28 юни, 2023

Филмът "Близо" на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на публиката LUX. В България бяха организирани агресивни протести срещу лентата, имаше и отменени прожекции. Церемонията по награждаването в залата на Европарламента в Брюксел за първи път беше и с публика.

Наградата LUX на публиката е наследник на киноотличието, присъждано от евродепутатите. Награда, която продължава да изгражда мостове в културата на стария континент.

"Вие въплъщавате уникалността на европейското кино. Вашите филми докоснаха сърцата и развълнуваха душите по цял свят. Те успяха да провокират и дебати", каза председателят на ЕП Роберта Мецола.

Над 45 000 европейски зрители дадоха своя глас за пет истории - "Алкарас", "Близо", "Блуждаещ огън", "Идиотският триъгълник" и "Изпепеляващи дни". И победителят тази година е "Близо" на Лукас Донт - емоционална и разтърсваща история. Тя срещна съпротива от крайни елементи само в България, с две отменени прожекции. И това беше споменато на официалната церемония.

"Близо" се вглежда в приятелството, близостта и неизказаното, което води до фатални последици. Заедно с другите финалисти очерта новите теми, които от големия екран провокират дискусии и в пленарната зала.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини