Колко тежи скевоята? 19 октомври, 2020

С помощта на лазер от Международната космическа станция еколозите са успели да изчислят точната маса на секвоите – най-големите и високи дървета на света. Най-големите от тях тежат около 110 тона, пишат учените в списанието Scientific Reports.

Опитваме се да разберем как най-добре да се справим с глобалното затопляне - засаждане на нови дървета или защита на съществуващи гори. За да отговорите на този въпрос, трябва да знаете колко въглерод се съхранява в дърветата от различни видове“, каза един от авторите на изследването, професор в University College London Мат Дисни.

Всички растения на Земята непрекъснато абсорбират CO2 от атмосферата и го преобразуват в своята биомаса. Учените вярват, че различните растения абсорбират CO2 и го връщат обратно в атмосферата с различна скорост. Също така това може да варира значително между растенията от различна възраст.

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които трябва да опитате

Следователно климатолозите все още не могат точно да предвидят как горите на планетата ще реагират на повишаване на концентрацията на CO2 в атмосферата и как този процес ще повлияе на образуването на тяхната биомаса. От друга страна, отговорът на този въпрос е много важен, за да се разработи стратегия за борба с глобалното затопляне.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини