Google премахна игра за виртуално робство 27 май, 2023

Google премахна играта "Slavery Simulator" (Симулатор на робство), която позволява на играчите да купуват, продават и измъчват чернокожи виртуални "роби", след протест в Бразилия.

Прокуратурата съобщи, че е започнала разследване за "реч на омразата", свързана с играта, изтеглена от стотици хора.

Самото приложение е придружено от отказ от отговорност, в който се осъждат "всички видове робство" и се настоява, че играта е "единствено с цел забавление".

Бразилското министерство на расовото равенство заяви, че е поискало от Google да въведе мерки "за филтриране на съдържание, съдържащо реч на омразата, нетолерантност и расизъм" и "за предотвратяване на толкова лесното му разпространение, без да се модерира".

Бразилия е последната държава в Северна и Южна Америка, която премахва робството през 1888 г. Повече от 56% от населението са афробразилци.

Темата за расизма е много чувствителна за бразилците - светлините на статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро бяха изключени за един час в знак на солидарност с футболиста на Реал Мадрид - Винисиус Жуниор, към когото по време на мач бяха отправени обиди за "маймуна".

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини