Платена публикация: Какво прави един дом умен? 26 април, 2023

Умен дом се отнася до удобна домашна настройка, при която уредите и устройствата могат да се управляват автоматично от разстояние от всяко място с интернет връзка с помощта на мобилно или друго мрежово устройство. Устройствата в интелигентния дом са свързани помежду си чрез интернет, което позволява на потребителя да контролира дистанционно функции като защитен достъп до дома, температура, осветление и домашно кино.
 

Основни моменти

  • Интелигентният дом позволява на собствениците на жилища да контролират уреди, термостати, осветление и други устройства от разстояние с помощта на смартфон или таблет чрез интернет връзка.
  • Интелигентните домове могат да бъдат настроени чрез безжични или кабелни системи.
  • Технологията за интелигентен дом осигурява на собствениците на жилища удобство и спестяване на разходи.
  • Рисковете за сигурността и грешките продължават да измъчват създателите и потребителите на интелигентни домашни технологии.

Как работи умният дом

Устройствата в един умен дом са свързани помежду си и могат да бъдат достъпни през една централна точка – смартфон, таблет, лаптоп или игрова конзола. Брави на врати, телевизори, термостати, домашни монитори, камери, светлини и дори уреди като хладилника могат да се управляват чрез една система за домашна автоматизация. Системата е инсталирана на мобилно или друго мрежово устройство и потребителят може да създава графици за определени промени, за да влязат в сила.

Умните домакински уреди се предлагат с умения за самообучение, така че да могат да научат графиците на собственика на дома и да правят корекции, ако е необходимо. Интелигентните домове, активирани с контрол на осветлението, позволяват на собствениците на жилища да намалят потреблението на електроенергия и да се възползват от спестяване на разходи, свързани с енергията. Някои системи за домашна автоматизация предупреждават собственика на жилището, ако бъде открито движение в дома, когато го няма, докато други могат да се обадят на властите – полиция или пожарна – в случай на неизбежна ситуация.

Веднъж свързани, услуги като интелигентен звънец, интелигентна система за сигурност и интелигентни уреди са част от технологията интернет на нещата (IoT), мрежа от физически обекти, които могат да събират и споделят електронна информация.

Сигурността и ефективността са основните причини за увеличаването на използването на интелигентни домашни технологии.

Предимства и недостатъци 

Плюсове
Инсталирането на технологична система за умен дом осигурява на собствениците на жилища удобство. Вместо да управляват уреди, термостати, осветление и други функции с помощта на различни устройства,  могат да  контролират всички с едно устройство - обикновено смартфон или таблет.

Тъй като са свързани към преносимо устройство, потребителите могат да получават известия и актуализации за проблеми в домовете си. Например интелигентните звънци позволяват на собствениците на жилища да виждат и да общуват с хората, които идват на вратата им, дори когато не са у дома. Потребителите могат да задават и контролират вътрешната температура, осветлението и уредите.

Минуси
Въпреки че интелигентният дом предлага удобство и спестяване на разходи, все още има предизвикателства. Рисковете за сигурността и грешките продължават да измъчват създателите и потребителите на технологията. Умелите хакери, например, могат да получат достъп до уредите на интелигентния дом, поддържащи интернет. 

Разходите за инсталиране на интелигентна технология могат да варират от няколко хиляди долара за безжична система до десетки хиляди долари за кабелна система. Това е тежка цена, особено след като може да има стръмна крива на обучение, за да свикнете със системата за всички в домакинството.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини