WWE и UFC се сливат 04 април, 2023

World Wrestling Entertainment се слива с Endeavour Group, компанията-майка на UFC, за да създаде нова публично търгувана компания. Новосъздадената компания се оценява на над $21 милиарда: UFC струва $12,1 милиарда, а WWE е $9,3 милиарда. Акционерите на Endeavour ще притежават 51%, докато акционерите на WWE ще получат 49%.

„Това е рядка възможност за създаване на глобален спорт на живо и чисто развлечение, накъдето се е запътила индустрията“, каза Ариел Емануел, главен изпълнителен директор на Endeavour, в изявление. Емануел, холивудски агент, ще бъде главен изпълнителен директор на новата компания.

Винс Макмеън ще запази сегашната си позиция на изпълнителен председател на WWE в новата компания, която все още няма име. Той каза в изявление, че новата компания „ще бъде в добра позиция да увеличи максимално стойността на нашите комбинирани медийни права“. Той също така каза, че новата компания може да се разшири, като преследва други сливания и придобивания.

Акциите на WWE паднаха с близо 10% в началото на търговията, а Endeavour се срина с около 2%. Компаниите очакват да спестят от 50 до 100 милиона долара разходи след приключване на сделката. Бордът на директорите на новата компания ще има 11 членове, посочени на по-късна дата, като шест от тях ще бъдат назначени от Endeavour, а останалите избрани от WWE.

Endeavour, която притежава и най-голямата холивудска агенция за таланти William Morris Endeavour, стана пълен собственик на UFC през 2021 г. Акциите на компанията са се повишили с повече от 10% за годината. Приходите на спортното звено, в което се помещава UFC, нараснаха с 20% миналата година до 1,3 милиарда долара благодарение отчасти на увеличените такси за медийни права.

Сделката бележи края на WWE като семеен бизнес. Винс Макмеън купи компанията от баща си в началото на 80-те години и я превърна в развлекателна империя с няколко седмични събития на живо. През 2021 г. компанията сключи сделка с услугата за стрийминг на NBCUniversal Peacock за 1 милиард долара за излъчване на много от нейните предавания.

Макмеън, най-големият акционер в компанията, беше принуден да се пенсионира като неин главен изпълнителен директор миналата година след скандал с пари и сексуален тормоз. След напускането му, WWE разкри множество разходи, които Винс Макмеън не е докладвал преди, на обща стойност 19,6 милиона долара. Това принуди компанията да преразгледа финансовите си отчети за 2019, 2020 и 2021 г.

Макмеън е платил повече от 12 милиона долара на четири жени, за да прикрият „обвинения в сексуално неправомерно поведение и изневяра“. Той се върна през януари като член на борда и каза, че проучва „стратегически алтернативи“ за акционерите, включително продажба.

Появявайки се в предварително записано интервю за CNBC, Емануел каза, че той и Макмеън имат приятелство от няколко десетилетия, което ще направи партньорството успешно.

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини