Готви ли се ново мега сливане с участието на Disney? 24 ноември, 2022

Новоназначеният главен изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, който се върна на поста си, след като Боб Чапек го пое само преди три години, е известен със своите придобивания. Той участва в няколко сделки, при които Disney похарчи около 100 млрд. долара за Pixar, Marvel, Lucasfilm и 21st Century Fox. The Wrap съобщава, че неназован вътрешен човек от Disney смята, че сливане между Disney и Apple е неизбежно.

В изненадващ ход Disney замени Чапек дни след обявяването му, за да намали разходите. Боб Айгър се е съгласил да заеме поста в продължение на две години и да назначи свой наследник - задача, която той не успя да изпълни преди назначаването на Чапек.

Това не би било голяма изненада, тъй като Боб Айгър е фен на Apple и е бил близък приятел на основателя Стив Джобс. В миналото той е заявявал, че The Walt Disney Company и Apple са щели да водят преговори, ако не беше смъртта на Джобс.

Най-новите слухове за продажбата на Disney карат всички да следят внимателно. Apple играе на сигурно, а главният изпълнителен директор Тим Кук не е направил почти нищо по отношение на придобиванията. Но по време на неотдавнашна среща с инвеститорите Кук заяви, че не е изключено Apple да придобие голяма компания. Кук заяви, че те винаги са нащрек и са придобили няколко по-малки компании. Той каза още, че не изключва възможността за нещо по-значително, ако се появи такава възможност. 

Боб Айгър осъществи страхотна сделка за Disney, като закупи Pixar през 2006 г. Преди покупката Pixar се управляваше от Стив Джобс. Сделката между двамата вкара Айгър в 10-членния борд на Apple и оттогава се наблюдава драстично увеличение на стойността на двете компании.

Очакваната цена на сделката за придобиване на Disney е 200 млрд. долара. Това ще сложи край на въпросите кой ще поеме Disney след пенсионирането на Боб Айгър, което ще се случи след изтичането на двугодишния му договор. 

Прочети още

  СПОДЕЛИ

Новини